AstraZenecas BioVentureHub växer med ytterligare företag

torsdag, 25 september 2014

Nystartade Antaros Medical, som är specialister på avancerad avbildningsteknik för kliniska studier inom kardiovaskulära och metabola sjukdomar, flyttar in i AstraZenecas BioVentureHub i Mölndal.

Kontraktet är påskrivet, och bolaget blir det femte som tar plats i lokalerna mitt i AstraZenecas forskningsanläggning i Mölndal. Magnus Björsne, chef för AZ BioVentureHub säger: "Jag är glad för att Antaros Medical har valt att lokalisera sig hos oss. I bolaget finns kompetens som är strategiskt viktig för läkemedelsutveckling inom kardiovaskulära och metabola sjukdomar, och deras ambitioner och affärsidé är helt i linje med vår plan för biohuben”.

AZ BioVentureHub Mölndal kom till som ett resultat av AstraZenecas ökande satsning på öppen innovation och flera externa samarbeten. De första hyresgästerna flyttade in på siten i januari 2014 och intresset har varit stort från akademiska grupper och biotech-företag. I dag pågår samtal med flera intressenter.

”Antaros Medical är ett intressant tillskott i det Life Science ekosystem som är så viktigt för att göra Norden konkurrenskraftigt. Vi ser att det finns möjligheter till samarbete där vi kan dra nytta av deras expertis, och de kan använda sig av kompetens som finns hos oss. På så sätt bygger vi vidare på en öppen innovationskultur här i Mölndal, säger Elisabeth Björk, chef för AstraZeneca i Mölndal.

Genom att kombinera solid läkemedelsutvecklingserfarenhet med unik kompetens inom avancerad avbildningsteknik är Antaros Medicals ambition att bryta ny mark och öka den patofysiologiska förståelsen av hur läkemedel fungerar på organnivå inom kardiovaskulära och metabola sjukdomar. Detta gäller dels läkemedel som redan finns på marknaden, men också läkemedel under utveckling.

”Många läkemedel utvecklas för närvarande mot våra stora folksjukdomar såsom diabetes och hjärtinfarkt, men en stor utmaning för läkemedelsindustrin är att tidigt förstå vilka substanser som fungerar och vilka som inte gör det. Här kan vår specialistkompetens fungera mycket väl i synergi med den stora kunskap som finns på AstraZeneca. Att sitta i en miljö som AZ BioVentureHub är en fantastisk möjlighet för nystartade och mindre företag inom life science”, säger Johannes Hulthe, CEO för Antaros Medical.

Om AstraZeneca

AstraZeneca är ett globalt, innovativt bioläkemedelsföretag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel, primärt för behandling av sjukdomar inom områdena hjärta/kärl, metabolism, andningsvägar, inflammation, autoimmunitet, cancer, infektion och neurovetenskap. AstraZeneca är verksamt i över 100 länder och våra innovativa läkemedel används av miljontals patienter världen över.

För mer information, se www.astrazeneca.se och www.astrazeneca.com eller följ oss på twitter: @AstraZenecaSE.

Om AstraZeneca BioVentureHub

AZ BioVentureHub är AstraZenecas bidrag till ett mer dynamiskt och konkurrenskraftigt life science ekosystem i Skandinavien. På vår anläggning i Mölndal öppnar vi upp våra kontor, labbutrymmen och andra faciliteter för akademiska grupper och biotech-bolag som kan dra nytta av AstraZenecas infrastruktur och kompetens inom forskning och utveckling.
 

Om Antaros Medical

Antaros Medical består i dag av fyra personer med över 30 års erfarenhet av läkemedelsutveckling inom alla faser från preklinik till post-marketing och stor erfarenhet från studier med avancerad avbildningsteknik inom akademin. Genom att använda MR (magnetresonans) och PET (Positron Emissions Tomografi) har forskarna i företaget ensamma eller i samarbete med andra framstående forskare utvecklat metoder för att studera åderförfettning, leverförfettning, utveckling av aneursysm (artärbråck) och hjärtsvikt, såväl som B-cell funktion i bukspottskörteln. Alla dessa verktyg är kritiskt viktiga för att designa högkvalitativa studier när man ska studera effekten av läkemedelskandidater inom kardiovaskulära och metabola sjukdomar.
För mer info: www.antarosmedical.com

 

Kontaktperson:  
   
Jacob Lund 08-553 260 20/072-560 2157