Jan-Olof Jacke ny VD för AstraZeneca i Sverige

fredag, 13 september 2013

AstraZeneca meddelar i dag att Anders Ekblom lämnar sitt uppdrag som VD för AstraZeneca AB. Han ersätts av Jan-Olof Jacke. Övergången sker 1 oktober 2013.

”Efter att ha arbetat inom AstraZeneca i 19 år i olika globala chefsroller är det nu tid att pröva något nytt”, säger Anders Ekblom. ”Vi har under det senaste året förnyat vår strategi och genomfört flera genomgripande och viktiga förändringar i den globala organisationen. För mig känns det dags att gå vidare till nya utmaningar. Det har varit en fantastisk tid i ett fantastiskt bolag”.

”Jag vill tacka Anders för hans bidrag och föredömliga ledarskap under hans tid på AstraZeneca både i rollen som VD för AstraZeneca AB men också under hans långa karriär inom företagets FoU-enhet. Jag vill också välkomna Jan-Olof som ny VD för AstraZeneca AB, en viktig roll för att fortsätta att utveckla AstraZenecas starka position i Sverige”, säger Leif Johansson, styrelseordförande AstraZeneca.

Jan-Olof Jacke är i dag chef för AstraZenecas verksamhet i Mölndal, samt finanschef för den globala forskningsverksamheten (VP Finance & Procurement, AstraZeneca R&D). Han kommer fortsätta i dessa roller.

”För mig är det en stor och spännande utmaning som jag verkligen ser fram emot. Samtidigt är jag så klart ödmjuk inför uppgiften, jag vet hur mycket Anders har betytt för AstraZeneca i Sverige med sin breda kunskap, stora kontaktnät och smittande entusiasm”, säger Jan-Olof Jacke.

Anders Ekblom lämnar AstraZeneca vid årsskiftet.

BAKGRUND:

Om AstraZeneca i Sverige
Forskningsenheten i Mölndal har ungefär 2 300 anställda och är fokuserad på sjukdomar inom områdena hjärta/kärl, metabolism, t ex diabetes, andningsvägar, inflammation och autoimmunitet t ex Reumatoid Artrit. Tillverkningsenheten i Södertälje, med cirka 3 000 anställda, står tillsammans för mer än 30 procent av AstraZenecas tillverkning och är företagets största tillverkningsort. Under 2012 exporterades läkemedel till ett värde av 41 miljarder SEK från Sverige. I Södertälje finns även det Nordisk-Baltiska marknadsbolaget.
AstraZeneca har sedan 2010 investerat 5,3 miljarder kronor i Sverige i utveckling av forskningssiten i Mölndal, tillverkningen i Södertälje och i nya samarbetsavtal med akademiska institutioner. AstraZeneca AB är ett dotterbolag till AstraZeneca PLC.

Om AstraZeneca
AstraZeneca är ett globalt, innovativt bioläkemedelsföretag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel, primärt för behandling av sjukdomar inom områdena hjärta/kärl, metabolism, andningsvägar, inflammation, autoimmunitet, cancer, infektion och neurovetenskap. AstraZeneca är verksamt i över 100 länder och våra innovativa läkemedel används av miljontals patienter världen över.

För mer information, se www.astrazeneca.se och www.astrazeneca.com.

Kontaktperson:
Jacob Lund, presschef, tel: 08-553 26020, mob: 072 560 21 57