AstraZeneca förvärvar Omthera Pharmaceuticals inklusive deras nya behandling mot dyslipidemi (onormala nivåer av blodfetter) för att komplementera produktportföljen inom hjärta/kärl

tisdag, 28 maj 2013

AstraZeneca meddelar idag att man har ingått ett slutgiltigt avtal att förvärva Omthera Pharmaceuticals, ett specialistläkemedelsbolag baserat i Princeton, New Jersey inriktat på utveckling och kommersialisering av nya behandlingar mot onormala nivåer av blodfetter, också kallat för dyslipidemi.

Omtheras produkt EpanovaTM, som är under utveckling för möjlig behandling av patienter med mycket höga nivåer av triglycerider, är en ny sammansättning av flera fria omega-3 fettsyror som har visat sig öka nivåerna av eikosapentaensyra och dokosahexaensyra i blodet. I hittills gjorda studier har det visat sig att den reducerar nivåerna av triglycerider i blodet, förbättrar andra parametrar för blodfetter, och den förväntas också öka bekvämligheten för patienter med både två och fyra grams dosering en gång om dagen, både med och utan samtidigt matintag.

Enligt villkoren i avtalet kommer AstraZeneca förvärva Omthera för 12,70 USD per aktie, eller cirka 323 MUSD, vilket ger ett företagsvärde på cirka 260 MUSD efter tillägg av Omtheras kassabehållning på cirka 63 MUSD. Detta representerar ett värde som är 88% högre än Omtheras stängningskurs fredagen den 24 maj 2013. Som tillägg till ersättningen kommer varje aktieägare i Omthera att få optioner (Contingent Value Right, CVR) på upp till cirka 4,70 USD för varje ägd aktie, vilket kan jämställas med cirka 120 MUSD om specificerade milstolpar för Epanova uppnås, eller milstolpar uppnås för den globala omsättningen. Detta ger en total förväntad kostnad för förvärvet på cirka 443 MUSD.

Omthera har slutfört farmakokinetiska- och fas 3 kliniska studier i syfte att undersöka säkerhet och effektprofil för Epanova, en mjuk gelatinkapsel, täckt med en skyddande yta, innehållande en komplex blandning av fleromättade fria fettsyror framställda från fiskolja.

Omthera förväntas skicka in en registreringsansökan (NDA) i USA för Epanova i mitten av 2013 för patienter med svår hypertriglyceridemi (triglyceridnivåer högre än eller lika med 500mg/dL), och den kommer att följas av registreringsansökningar för andra marknader.

”Antalet människor med förhöjda nivåer av triglycerider ökar snabbt över hela världen, delvis beroende på den ökande utbredningen av fetma och diabetes. Det finns ett tydligt behov av effektiva och lämpliga alternativ till några av de nuvarande behandlingarna. Epanova erbjuder en bra möjligheten till en särskiljande monoterapi för att behandla  hypertriglyceridemi, utan också i kombination med Crestor för behandling av patienter med hög risk för negativa hjärta/kärl-händelser. Detta är ett spännande förvärv som helt klart kompletterar vår nuvarande produktportfölj inom hjärta/kärl och metabola sjukdomar, som är ett av våra viktiga terapiområden”, säger Pascal Soriot, Chief Executive Officer.

Fullständigt pressmeddelande på engelska i bifogad pdf-fil. (PDF 133kb) Kontaktpersoner:
Jacob Lund, presschef, tel: 08-553 26020, mob: 072 560 21 57
Karl Hård, Investor Relations, tel: +44 207 604 8123, mob: +44 7789 654 364