Bristol-Myers Squibb och AstraZeneca tar över rättigheterna för Byetta och Bydureon (exenatide) från Eli Lilly

Genom övertagandet av Byetta och Bydureon (GLP-1 agonister) utökar företagen sina sortiment inom diabetes, ett område med stora medicinska behov

Bristol-Myers Squibb och AstraZeneca meddelar idag att företagen slutfört övertagandet rättigheterna för Byetta (exenatide) och Bydureon (exenatide) från Eli Lilly. De båda diabetesläkemedlen är godkända i Sverige för behandling av typ 2-diabetes som tilläggsbehandling till andra diabetesläkemedel när patienten inte erhållit tillräcklig effekt av dessa. Genom övertagandet utökar Bristol-Myers Squibb och AstraZeneca sin diabetesallians. Företagens förvärv av dessa båda läkemedel markerar en tydlig satsning inom diabetesområdet. I november 2011 avslutade företagen Lilly och Amylin sitt samarbete kring exenatide. Bristol-Myers Squibb slutförde i augusti 2012 förvärvet av Amylin Pharmaceuticals. AstraZeneca och Bristol-Myers Squibb utökade därmed också sin befintliga diabetesallians genom att inkludera Amylins diabetesläkemedel.

“AstraZeneca och Bristol Myers-Squibb kommer i samband med övertagandet av rättigheterna för Byetta och Bydureon att kunna erbjuda fem olika läkemedel som behandlar typ 2-diabetes. Det är viktigt att vården har tillgång till flera olika behandlingsalternativ för att så långt som möjligt kunna skräddarsy behandlingen för varje individuell patient”, säger Martin Olovsson, VD för det Nordisk-Baltiska marknadsbolaget, AstraZeneca.
“Förekomsten av typ 2-diabetes ökar över hela världen och det finns därför ett växande behov av olika behandlingsalternativ. Bydureon och Byetta tillhör en klass av läkemedel (GLP-1) som blir allt viktigare vid behandling av typ 2-diabetes”, säger Maria Messerer, Vetenskaplig rådgivare diabetes, Bristol-Myers Squibb Sverige.