Hör Elisabeth Björk prata om ledarskap

Vad kännetecknar bra ledarskap?

Ladda ner podd-avsnittet Mp3 73,968KB

 

Elisabeth Björk, ansvarig för läkemedelsutvecklingen på AstraZeneca i Göteborg, är en av cheferna på framstående svenska företag och organisationer som i podden "Mitt Ledarskap" berättar om sina erfarenheter av att skapa inspirerande och välfungerande arbetsplatser. I sitt avsnitt pratar Elisabeth om nycklarna till bra ledarskap, hur det är att vara chef som introvert person, och vikten av att våga misslyckas.

Läs mer om Elisabeths ledarskap och lyssna på hennes podd-avsnitt nedan

 "Mitt ansvar är att medarbetarna kan bli sitt bästa jag"

Elisabeth Björk har två roller på AstraZeneca. Den ena är som globalt ansvarig för utvecklingen av våra läkemedel inom hjärta/kärl-området. Den andra är som vetenskapligt ansvarig för anläggningen i Göteborg. Det innebär ett övergripande ansvar för framgångarna, och motgångarna, för närmare 2500 personer, de flesta av dem forskare. Hennes ansvar är att se till att banbrytande forskning omvandlas till färdiga medinicer för patienter över hela världen. Elisabeths ledarskap handlar därför  i stor utsträckning om att skapa förutsättningar för andra att lyckas. 

"Man kan säga att jag är ansvarig för miljön på anläggningen, så att den fungerar och är bra för de forskare som arbetar där. Så att de kan bli sitt allra, allra bästa jag, och göra underverk som de själva kanske inte trodde var möjligt. Det handlar om att skapa en miljö där man kan tänka tankar man inte tänkt förut, och möta människor som man vanligtvis inte kommer i kontakt med"

Att skapa en bra arbetsmiljö för sina medarbetare handlar både om omgivning och kultur. För Elisabeth är det bara ett första steg att ha bra lokaler till sitt förfogande, därefter behöver man bygga en social miljö som skapar framgångsrika möten, inspirerande utbyte mellan medarbetare och rätt utmaningar för de olika kompetenser som ryms inom företaget. 

"Dels så handlar det mycket om själva lokalerna, men det handlar också om vilka typer av mötesplatser vi har. Hur man interagerar med varandra i en forskande miljö."

"Om allt fungerar har vi inte vågat tillräckligt"

På siten i Göteborg, där Elisabeth arbetar, bedrivs världsledande spjutspetsforskning. Från tidig upptäckt av potentiella läkemedelssubstanser till utveckling av färdiga läkemedel via kliniska tester. Att försöka bota några av världens allvarligaste sjukdomar är ingen lätt uppgift. Det kräver att man bryter ny mark, försöker pressa gränserna för vad som är möjligt. Finns inget bot mot en sjukdom måste man bli den första att göra något för att lyckas behandla den. För att nå dit måste man våga misslyckas, menar Elisabeth.  Vad kännetecknar en bra chef? 

Ledarskap tar många former, men allt som oftast är målet att skapa framgånsrika organisationer. För Elisabeth är nyckeln att hitta en balans mellan strategisk överblick och ett öga för detaljer. 

"För mig är en bra chef någon som kan gå mellan the big picture, ’vart vi är på väg’ och detaljer, det vill säga verkligen förstå och vara engagerad i det vi gör, och som har ett äkta och genuint intresse för sina medarbetare. Någon som både utmanar och stöttar utan att detaljstyra, ger beröm när man gjort något bra och ger konstruktiv kritik för att hjälpa personer att utvecklas." 

 

Att vara chef på AstraZeneca innebär att leda en internationell organisation. Enligt Elisabeth har den globala atmosfären på företaget präglat hennes lederskap. 

"Jag tror att vi skiljer oss lite från andra företag genom vår starka globala profil. Under mina 17 år på AstraZeneca har jag mestadels haft amerikanska chefer, vilket säkert påverkat mig och min ledarskapsprofil. Jag vill tro att jag är en rätt bra kombination av en svensk kvinna, med starka värderingar runt jämlikhet och rättvisa, och amerikanskt inflytande - jag har dessutom bott många år i USA - med en förmåga att peka med hela handen och ta ansvar för mina beslut."

 

PromoMats: SE-4571-01-19-AZ