Spännande tid

i Biologics fabriken

Det är bråda dagar för medarbetarna som redan är på plats för att arbeta i den nya fabriken för biologiska läkemedel i Södertälje. Processbeskrivningar ska tas fram och man ska testköra och träna sig i att hantera all utrustning.

När man kliver in i den nya fabriken så möts man av stora ytor och många fönster som spär på det ljusa och fräscha intrycket man får. Men det är fortfarande bitvis en byggarbetsplats och många saker pågår samtidigt; allt från målning av väggar till att man testkör en del av den utrustning som finns på plats.

Av de 80 medarbetarna som redan är rekryterade så återfinns den större delen i kontorsbaracker bredvid fabriken och här råder det hektisk aktivitet med den gemensamma uppgiften att förbereda fabriken för produktion.

-          Strukturen börjar utkristallisera sig och vi jobbar med våra processer och så kallade ”operational readiness” som är ett strukturerat program som talar om vad vi behöver ha på plats innan vi kan starta upp produktionen, säger Robert Malmberg som är chef för tillverkning och supply chain i den nya anläggningen.

-          Den största delen av utrustningen finns nu i fabriken, det vill säga de stora maskinerna för fyllning, formulering och syning.  Det vi väntar på nu, är den stora packningsmaskinen.

Robert Malmberg framför en av de stora planeringstavlorna som hjälper till att hålla reda på allt som pågår i fabriken.

Det är i slutet av nästa år som man ska börja fylla och packa biologiska läkemedel för kliniska prövningar och hösten året efter är det dags för de första produkterna för kommersiell användning.

-          Vi räknar med att vi blir runt 150 personer när fabriken är i drift,  men det är lite beroende av vad vi ska tillverka och hur stora volymerna blir säger Robert.

Annonsering och rekrytering pågår nu kontinuerligt och det är allt ifrån processoperatörer och ingenjörer till olika yrkeskategorier inom labb som ska anställas. Det är ett stort intresse för de lediga tjänsterna, och kompetensnivån på de som söker är bra. Rekrytering görs både från interna funktioner inom AstraZeneca, men också externt.

I början av nästa år är det dags för personalstyrkan att flytta in i fabriken. Då börjar det omfattande arbetet med validering av utrustning och testkörning. När allt är godkänt blir fabriken klassad som GMP-ready, vilket den beräknas bli till sommaren. Detta betyder att fabriken är godkänd för att börja tillverka läkemedel. Parallellt med validering och testkörning måste också alla processoperatörer tränas i att hantera utrustningen. Under hösten har man därför varit på studiebesök på andra anläggningar inom AstraZeneca som producerar biologiska läkemedel, där processoperatörerna har fått träna på bland annat fyllning av sprutor och flaskor och fått ta del av lärdomar från kollegorna.

Kommande halvår blir en spännande tid för Robert och hans team.

-          Det är så otroligt många saker som pågår och kommer att fortsätta att pågå parallellt under nästa halvår. Vi bygger en väldigt flexibel fabrik som kan formulera fylla och packa många olika produkter.  Fabriken kommer att vara fylld med en hel del nya teknologier som vi inte är vana att arbeta med, även om vi är vana vid att arbeta i en högteknologisk miljö. Alla de här sakerna tillsammans gör att det är roligt att gå till jobbet, avslutar Robert.

Är du intresserad av att arbeta på AstraZeneca, Sweden Biologics? Håll utkik efter tjänster vi länken https://careers.astrazeneca.com/locations/sweden/swe

Tidigare artikel om nya biologics fabriken hittar du här

PromoMats:SE-2852-12-17-AZ