Våra åtgärder med anledning av kriget i Ukraina

AstraZeneca har en lång tradition av att rädda och förbättra liv runtom i världen, och det är vi fortfarande hängivna att göra. Vi är chockade över invasionen av Ukraina och fördömer de oprovocerade attackerna. Våra prioriteringar är våra anställda, patienter, flyktingar och alla som drabbats av denna tragedi. I linje med vårt syfte som ett företag inom sjukvård och hälsa gör vi allt för att patienter ska kunna fortsätta få tillgång till våra viktiga och livräddande läkemedel.

Skydda säkerheten och välbefinnandet hos våra anställda

Vi har 200 personer i vårt Ukraina-team och tillhandahåller allt praktiskt stöd som är möjligt för att säkerställa deras välbefinnande, deras fysiska och ekonomiska säkerhet. Detta inkluderar:

 • Ge ytterligare ekonomiskt stöd.
 • Inrätta rådgivning och hjälp med att få känslomässigt stöd för anställda och deras familjer.
 • Arrangera virtuella online-sessioner för anställdas barn för att upprätthålla pedagogiska aktiviteter.
 • Hjälpa dem som nu befinner sig i grannländerna, genom att till exempel tillhandahålla tillfälligt boende för våra teammedlemmar och deras familjer.

Tillgång till läkemedel

Patienter förlitar sig på våra viktiga och livräddande mediciner, och det är mer angeläget än någonsin att medicinska leveranskedjor fortsätter att fungera, vilket gör det möjligt för hälso- och sjukvårdssystem och dess personal att tillhandahålla nödvändig vård. För att säkra detta gör vi:

 • Fortsätta att vara verksamma i Ukraina och Ryssland, och vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa en oavbruten tillgång till våra viktiga och livräddande läkemedel.
 • Stödja pågående behandling på bosättningsplatser och arbeta med regeringarna för att ta itu med tillströmningen av patienter i omgivande länder. Detta inkluderar att arbeta med EU kring fortsatt vård för eventuella ukrainska flyktingar som nu bor i medlemsländerna.
 • Arbeta tillsammans med den allmänna hälso- och sjukvården för att säkerställa att sanktioner inte påverkar tillgången till läkemedel till patienter i behov.

När det gäller kliniska prövningar i Ryssland startar vi inga nya prövningar för närvarande och har pausat inskrivningen av nya patienter till befintliga studier.

Vi planerar inga nya investeringar i Ryssland.

Bidra till humanitära hjälpinsatser

Vi fortsätter att ge akut humanitärt stöd i Ukraina och grannländerna. Hittills har vi donerat:

 • 24 pallar med läkemedel, värda 3 miljoner dollar, till vår humanitära hjälppartner Direct Relief, som arbetar direkt med det ukrainska hälsoministeriet.
 • En miljon dollar för att stödja hjälporganisationer som arbetar i Ukraina, Polen och omgivande områden med fokus på att tillhandahålla sjukvård och humanitärt bistånd till de som drabbats av konflikten. Finansiering ges till Project HOPE, som arbetar med och genom WHO och International Medical Corps.
 • Läkemedel via Röda Korsets medlemsförbund i grannländerna för att möta upp den pågående flyktingkrisen.
 • 1 miljon dollar till UNICEF och Röda Korset, inklusive 500 000 dollar i donationer från våra anställda, som AstraZeneca matchar.