AstraZenecas covid-läkemedel Evusheld får licens för begränsad patientgrupp i Sverige

AstraZeneca har tecknat ett avtal med Socialstyrelsen för leverans av covid-19-medicinen Evusheld.
Därmed blir Sverige ett av de första länderna i Europa att göra läkemedlet tillgängligt för patienter.
Det handlar om drygt 1700 doser till förebyggande behandling av covid-19 för patienter med nedsatt immunförsvar.

Läkemedlet har utvecklats för att både förebygga och behandla covid-19. I väntan på ett marknadsgodkännande har läkemedlet nu fått generell licens i Sverige av Läkemedelsverket. Det innebär att läkemedlet finns tillgängligt för patienter i Sverige, som ett av de första länderna i Europa. Det är ännu inte godkänt av Europeiska Läkemedelsmyndigheten.

Läkemedlet är avsett för en mycket specifik och liten grupp av patienter med nedsatt immunförsvar som inte har kunnat bilda ett tillfredsställande antikroppssvar med hjälp av covid-vaccin och därför löper större risk att drabbas av allvarlig sjukdom om de smittas.

Detta inkluderar vissa personer med blodcancer och andra cancerformer som behandlas med cellgifter, patienter i dialys, de som tar mediciner efter en organtransplantation eller immunosuppressiva läkemedel för sjukdomar som multipel skleros och reumatoid artrit.

- Tusentals människor i Sverige har, trots tillgången till vaccin, inte kunnat återgå till en mer normal vardag, inte kunnat träffa anhöriga och delta i sociala aktiviteter. Det känns därför väldigt bra att detta läkemedel nu görs tillgängligt för en specifik grupp av dessa patienter, säger Anna-Lena Engwall, chef för AstraZeneca i Norden.

Lise-lott Eriksson, ordförande i Svenska Blodcancerförbundet, välkomnar beskedet.

- Det här är ett välkommet och mycket positivt besked för de av våra medlemmar som har blodcancer och andra maligna blodsjukdomar, personer med ett dysfunktionellt och försvagat immunförsvar. De har tvingats fortsätta med social distansering trots att samhället har öppnat upp sig, inte minst för att de riskerar att bli allvarligare sjuka och lida allvarliga komplikationer om de får covid-19, säger Lise-lott Eriksson.

Läkemedlet tillverkas i Sverige. Packning och frisläppning har redan påbörjats i Södertälje, den största anläggningen inom AstraZenecas globala tillverkningsnätverk.

Evusheld
 är en kombination av två monoklonala antikroppar: tixagevimab (AZD8895) och cilgavimab (AZD1061) som ursprungligen kommer från B-celler från patienter som haft covid-19. Dessa antikroppar upptäcktes vid Vanderbilt University Medical Center i USA och AstraZeneca har ett licensavtal för att utveckla dessa sedan juni 2020.

Om AstraZeneca
AstraZeneca (LSE/STO/Nasdaq: AZN) är ett globalt, innovationsdrivet bioläkemedelsföretag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel för sjukdomar inom terapiområdena Onkologi, Sällsynta sjukdomar och Bioläkemedel, inklusive kardiovaskulära sjukdomar, njursjukdomar och metabola sjukdomar (CVRM) samt Andningsvägar och Immunologi. AstraZeneca är baserat i Cambridge i Storbritannien och bedriver verksamhet i över 100 länder. Dess innovativa läkemedel används av miljontals patienter över hela världen. Mer information finns på: www.astrazeneca.com och www.astrazeneca.se.

Kontaktpersoner:
Kontaktuppgifter för media finns här.

tags

  • Infektion & Vacciner