Stolt partner till Europas största vetenskapsfestival

En central del i vårt sociala hållbarhetsarbete är att uppmuntra ungas intresse för teknik och vetenskap. Därför är vi, för 26 året i rad, en stolt partner till Vetenskapsfestivalen.

I genomsnitt besöks den två veckor långa festivalen av 70 000 personer vilket gör den till Europas största vetenskapsfestival. Vetenskapsfestivalen har ett publikt program, ett fortbildningsprogram för lärare samt ett skolprogram. Under festivalen bidrar medarbetare vid AstraZeneca’s FoU-anläggning i Göteborg till skolprogrammet för att ge barn och unga en inblick i vetenskapens fantastiska värld.

”Vetenskapsfestivalen ger oss en fantastisk möjlighet att möta barn och ungdomar och ge dem chansen att upptäcka hur häftigt det är med teknik och vetenskap. Tillsammans med våra strategiska partners arbetar vi för att attrahera framtidens forskare,” säger Marie Örn som ansvarar för social hållbarhet på AstraZeneca i Göteborg.

Lavalampsbygge öppnar dörr till kemins värld

En av aktiviteterna som AstraZeneca driver under Vetenskapsfestivalen är ett lavalampsbygge på FoU-anläggningen i Göteborg med storbildssändning till klassrum runtom i Sverige. Tillsammans med handledare från Unga Forskare bygger skolungdomar en lavalampa och utforskar emulsion och bubbliga effekter.

IT-lösningar på vardagsproblem

Informationsteknologi (IT) understödjer den forskning AstraZeneca gör varje dag. För att dela vår entusiasm för länken mellan vetenskap och teknik bidrar vi till ett livesänt event från Göteborgsanläggningen där elever utmanas att komma på innovativa IT-lösningar på vardagsproblem.

Ett djupdyk i människokroppen i Universeums nya visualiseringslab

En annan aktivitet som AstraZeneca bidrar till under Vetenskapsfestivalen är en workshop i visualiseringsteknik. Tillsammans med handledare från Universeum får högstadieelever arbeta med visualiserad medicinska data från en datortomografi-skanning för att öka förståelsen för människokroppen.

”Vetenskapsfestivalen är viktig för Göteborg, regionen och landet. Att ha en festival som når ut till skolor och allmänheten med populärvetenskap är en ynnest. Vi är jätteglada över att göra den här aktiviteten tillsammans med vår partner AstraZeneca och inom ramen för Vetenskapsfestivalens skolprogram,” säger Petra Palm, koordinator för partnerskap och externa samarbeten på Universeum.