Produktion av biologiska läkemedel i Södertälje

Fabriken färdigbyggd och kommersiell tillverkning beräknas starta under 2020

Under 2015 meddelade AstraZeneca att man valt att satsa på Södertälje för en mångmiljardsatsning på en ny, toppmodern produktionsanläggning för biologiska läkemedel. Idag, tre år senare är fabriken färdigbyggd i Gärtuna utanför Södertälje och kommersiell tillverkning beräknas starta under 2020. Den nya anläggningen står väl rustad att producera en ny generation av biologiska läkemedel, säger Robert Malmberg, produktionschef på anläggningen.

-          Den nya anläggningen utgör startskottet för en ny generation av biologiska läkemedel som är den snabbast växande läkemedelsgruppen, och har under de senaste åren revolutionerat medicinen genom att skapa nya möjligheter att behandla  bland annat cancer och astmasjukdomar. Närmare hälften av AstraZenecas forskningsportfölj består idag av biologiska läkemedel, och vi ser det som ett mycket viktigt område för framtida forskning och innovation, säger Robert Malmberg.  

Biologiska läkemedel utgörs av substanser som tagits fram ur biologiska material, som exempelvis levande celler eller vävnader. I dessa biologiska material finns proteiner, ofta antikroppar, som specialutvecklats för att identifiera sjuka celler för kroppens eget immunförsvar, som i sin tur hittar och bekämpar de sjuka cellerna.

-          Till skillnad från traditionella, kemiska läkemedel som oftast kommer i tablettform, tas biologiska läkemedel som regel intravenöst. Detta innebär att renlighet under tillverkningsprocessen blir extremt viktig, säger Robert Malmberg.

Det mest kritiska steget i tillverkningsprocessen är när det färdiga läkemedlet ska fyllas i sprutor eller flaskor. Detta sker automatiserat med hjälp av högteknologisk utrusning, i en isolator.  De färdiga sprutorna och flaskorna granskas individuellt innan de paketeras och transporteras till ett kylt förråd för förvarning.

Förberedelserna inför produktionsstarten nästa år är nu i full gång i fabriken.

-          Vi testar vår aseptiska tillverkningsprocess genom att fylla sprutor och flaskor med buljong. Vi testkör även anläggningen med biologisk substans för att säkerställa att utrustningen fungerar som den ska.

Läkemedelsverket har besökt anläggningen för att inspektera laboratorierna. AstraZeneca har fått sin licens för labbet. Snart är det dags för ytterligare en inspektion av övriga delar av verksamheten innan den kommersiella produktionen kan rullas ut.

-          Alla som arbetar här är väldigt stolta över vad vi har åstadkommit hittills. På vår arbetsplats kommer det produceras läkemedel som har potentialen att rädda liv. Det är givetvis otroligt kul att var med och utveckla en anläggning som möjliggör allt detta, säger Robert Malmberg.

 

SE-4970-04-19-AZ