Praktikprogram skapar möjligheter

AstraZenecas praktikprogram hjälper till att motverka socialt utanförskap genom att erbjuda fler utlandsfödda akademiker tillgång till den svenska arbetsmarknaden.

Varje år kommer tusentals kvalificerade personer till Sverige som har svårt att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. På AstraZeneca i Sverige vill vi hjälpa utlandsfödda akademiker med att få tillgång till relevanta arbetsgivare. Det gör vi genom att delta i Arbetsförmedlingens program Snabbspår – en snabbare väg in på arbetsmarknaden där arbetssökande med relevant bakgrund kan erbjudas praktik eller yrkeskompetensbedömning.

 

”Programmet är utformat för att utbilda praktikanten inom vårt företag och omfattar allt från kulturella aspekter eller språkkunskaper till hands-on uppgifter. Praktikanten får en handledare som ansvarar för utbildning och att tillhandahålla de verktyg som behövs för personlig utveckling. Efter avslutad utbildning får praktikanten ett anställningsintyg.”, säger Gunilla Salling, HR-rådgivare


Praktikprogrammet löper normalt i tre till sex månader. Innan programmet startar görs en matchmaking-process av Arbetsförmedlingen tillsammans med AstraZeneca för att få fram lämpliga kandidater till programmet.

”Jag fick veta att två av tre brukar få anställning genom sina yrkesnätverk. Detta var inget alternativ för mig eftersom jag inte hade några kontakter eller någon arbetslivserfarenhet. AstraZenecas praktikprogram blev min lösning. Jag välkomnades in i arbetslaget från dag ett, och som tur var erbjöds jag senare en position som serviceingengör.”, säger Yousef Mousselly, serviceingenjör.

 

”Programmet är en positiv erfarenhet för mig och har pushat mig att lära mig mycket på kort tid. Jag har tyckt om att få delta i flera team. Jag har fått nya kunskaper och använt de jag hade sedan tidigare, och gillat att diskutera dagliga utmaningar för att få framdrift i våra projekt. Dessutom uppskattar jag det faktum att min svenska har utvecklats. Jag har lärt mig en hel del nya ord som jag kommer att ha användning för i min yrkesroll.”, säger Nedal Sabsabi.

 

PromoMats: SE-1438