Grymt Fett

Så funkar tonårshjärnan

Visste du att du tänker 70 000 tankar varje dag? Och tanken är blixtsnabb – ända upp till 400 km i timmen. Även om din hjärna mest består av fett är den faktiskt bland det mest avancerade forskarna känner till – fullproppad med nervbanor och smarta hjärnceller. Men vad händer egentligen i hjärnan när vi tänker och lär oss saker? 
 

Tonåringar kan i ena stunden vara fullt resonabla och förståndiga vuxna, och i den andra oväntat risktagande. I filmserien Grymt Fett förklaras hjärnforskningen på ett enkelt och spännande sätt. Forskningen presenteras utifrån fem teman: "Sömnen", "vänner", "kickar och belöningar", "känslor" och "lärandet"

Med filmserien vill vi väcka intresset för, och sprida kunskap om, hur tonårshjärnan fungerar. Filmerna har ett neurovetenskapligt perspektiv, vilket handlar om nervsystemets uppbyggnad och funktion i hjärnan. Det innefattar bland annat biologiska, psykologiska och kognitiva kunskaper om området.

Tanken är att filmserien ska kunna användas i biologi- och naturvetenskapsundervisningen på högstadiet och gymnasiet. Filmerna är också tillgänglig för föräldrar, andra som möter tonåringar samt tonåringarna själva. Medverkar gör framstående forskare inom området vid universitet i Sverige, Storbritannien, USA och Kina.
 

Grymt Fett är en del av AstraZenecas Young Health Programme. Initiativet finns över hela världen. I Sverige ligger fokus på ungdomars psykiska hälsa.
 

Läs mer och titta på filmerna längre ner här på sidan.

För lärare
Lärarhandledning

Det är fantastiskt roligt att Grymt Fett använts så mycket i skolorna de senaste åren. Över en miljon elever har sett filmerna och deltagit i diskussioner! För att underlätta diskussionen runt filmerna finns en lärarhandledning med förslag på elevövningar i klassrummet. Den kan förstås också inspirera till dialog och eftertanke i andra sammanhang – som idrottsklubbar, fritidsgårdar, föräldrautbildningar osv.

 
Nu även på engelska

Med den engelska versionen ”Mind Your Teens”, kan även icke svensktalande ungdomar ta del av
filmserien. Flera länder som är engagerade i AstraZenecas Young Health Programme med inriktning på ungdomars psykiska ohälsa t.ex. AZ i Canada, Korea, Portugal och UK använder också filmserien i sina respektive program.

Vill du se en engelsk textad version av filmerna klicka här.
SE-7751-01-21-AZ