Grymt fett
Hur fungerar en tonårshjärna?
Tonåringar kan i ena stunden vara fullt resonabla och förståndiga vuxna, och i den andra galet risktagande. I filmserien Grymt Fett förklaras forskningen om tonårshjärnan på ett lättfattligt och populärvetenskapligt sätt. Forskningen presenteras utifrån fem teman
Sömnen Kompisar och familj Kicken – om belöningar
Känslor Lärandet
Med filmserien vill vi väcka intresset för och sprida kunskap om hur tonårshjärnan fungerar. Filmerna har ett neurovetenskapligt perspektiv, vilket handlar om nervsystemets byggnad och funktion i hjärnan. Det innefattar bland annat biologiska, psykologiska och kognitiva kunskaper om området.
Tanken är att filmserien ska kunna användas i biologi- och naturvetenskapsundervisningen på högstadiet och gymnasiet. Filmerna är också tillgänglig för föräldrar, andra som möter tonåringar samt tonåringarna själva. Medverkar gör framstående forskare inom området vid universitet i Sverige, Storbritannien, USA och Kina. Längre ner här på sidan kan du ta del av filmerna.
Sömnen
En viktig förutsättning för att hjärnan ska utvecklas och växa klart är att den får sova. Uttrycket ”det lönar sig att sova på saken” får här sin förklaring. Vad händer i kroppen när vi sover och vad händer om man sover för lite? I avsnittet om sömnen lär vi oss hur sömnen påverkar oss och hur viktigt den är för vår utveckling.
Kompisar och familj
Under tonårstiden blir kompisar allt mer viktiga. Nu är det kompisarna som man i huvudsak tar intryck ifrån och vill ha erkännande ifrån, snarare än föräldrarna, som det var i yngre år. Det är tiden då frigörandet från föräldrarna accelererar, relationer sätts på prov och tillhörighetsfrågan blir viktig. Varför det är så och hur det påverkar tonåringens vardag tas upp i detta avsnitt.
Lärandet
Hjärnan är dynamisk och föränderlig. Den har förmåga att lära nytt och lära om under en lång, lång tid. Men vad händer egentligen i hjärnan när vi lär oss? Hur lär vi oss? Och vad är minnen? När samhället förändras, så förändras även lärandemiljön. Vilka konsekvenser får det på våra tonåringar och deras lärande?
Filmerna
Filmerna finns som en DVD serie med en tillhörande lärarhandledning som är framtagen för att ge förslag på elevövningar i klassrummet. Men den kan även inspirera till dialog och eftertanke i andra sammanhang och finns därför tillgänglig här för fri användning för till exempel idrottsklubbar, fritidsgårdar, föräldrautbildningar, diskussionklubbar m.fl.
Nu även på engelska
Med den engelska versionen ”Mind Your Teens”, kan även icke svensktalande ungdomar ta del av
filmserien. Flera länder som är engagerade i AstraZenecas Young Health Programme med inriktning på ungdomars psykiska ohälsa t.ex. AZ i Canada, Korea, Portugal och UK använder också filmserien i sina respektive program.
Vill du se en engelsk textad version av filmerna klicka här.
SE-3356-04-20-AZ